Kuchyně je jádrem každé domácnosti
Při zařizování nové kuchyně nebo v rámci rekonstrukce je hlavní, aby se nestaly podstatnými parametry jen vzhled a cena. Je zapotřebí brát v úvahu, že kuchyňská linka musí být jak praktická, kvalitní a plnit svůj účel
Výběr adekvátního kuchyňského nábytku je důležitým atributem, je třeba přihlédnout k jeho mechanické zátěži, teplotním změnám i vlhkosti. Stejně tak používání a manipulace, jako je například otevírání dvířek, permanentní používání různých zásuvek, využití pracovní desky apod.
Podstata správného uspořádání
Celkové rozmístění jak jednotlivých částí sestavy, nábytku, úložných prostor. Vše je třeba rozložit efektivně i zároveň bezpečně. Nejen je samozřejmě v rámci úspory času pohodlné mít vše poblíž, ale i využití adekvátně disponujícího prostoru. Pozornost je třeba věnovat i kvalitě ohledně materiálu a vybavení.
Materiál je importantním atributem. Mezi nejčastěji používané a oblíbené náleží lamino, které je odolné, má výhodu v rámci dobré údržby a je za příznivou pořizovací cenu. Nicméně však nesmrtelnou a nepřekonatelnou klasikou je dřevo. Nejkvalitnějším materiálem je tak dřevo z masivu. Avšak je třeba promyslet, jestli volba dřeva je vhodná pro vaši kuchyň. Všeobecně je známo, že dřevu nesvědčí nadměrná vlhkost, neboť by mohlo začít negativně pracovat. I když je dřevo hřejivým materiálem, je zapotřebí zvážit, do jaké míry ho můžete použít pro vaši kuchyň dle podmínek.
Tvar kuchyně aneb jaké jsou nejčastější varianty
· Linerální typ kuchyně – všechny pracovní zóny jsou v jedné řadě uspořádány. Ideální verze do menšího prostoru. Možností je i přidání ostrůvku a ten je možno použít coby místo pro vaření či servírování pokrmu,
· paralelní typ kuchyně je obdobný jako u předchozího, jen je k dispozici v rámci prostoru i druhá strana s pracovní plochou a tím je tak i zkrácena vzdálenost v rámci jednotlivých pracovních zón,
· typ kuchyně ve tvaru písmene L – typické je vytvoření pracovních zón do trojúhelníku, tento typ kuchyní disponuje dostatečným prostorem a místem na odkládání. Jen si dávat pozor na vzniklý roh, do kterého není adekvátní umístit skříně či troubu,
· kuchyně ve tvaru písmene U – díky většímu prostoru je tak komfortním řešením i v rámci uspořádání pracovních zón a dostatečným místem k dispozici.
Osvědčené rady a tipy
V rámci zařízení kuchyně je adekvátní počítat ohledně rozmístění i s tím, že se v kuchyni budou nacházet dvě či tři osoby. Výhledově pak třeba i děti apod. Tím je myšleno, aby bylo vždy pamatováno na dostatek místa kolem, aby se tam dva lidé dobře mohli vejít a použít prostor. Je ideální umístění kuchyňských skříněk dostatečně vysoko, neboť tak bude dobře vidět na pracovní desku a i se lépe bude pracovat.